Sista helgen i Januari brukar det vara dax för BirdLife Sverige vinterfågelräkning. All information du behöver för att delta och hur du räknar hittar du HÄR.
Kom ihåg att alla fåglar inte äter alla frön. En blandning mellan frön, nötter, fett och frukt ökar chanserna att få besök av fler arter.
Om man nyligen planterat nya träd eller buskar är det bra att trampa ned snön runt omkring i en vid cirkel . Då kan gnagare inte kan vandra uppepå eller i snön för att ostört knapra på späda stammar och grenar.
Snö blir väldigt tungt, särskilt vid plusgrader. Det kan därför vara bra att borsta bort det värsta lagret på träd, häckar och växthustak för att minimera risken för olycka.
Se snön som en resurs! Vid plusgrader tillför snön vatten till marken. Du kan gott skotta upp snön från garageuppfarten och trottoaren in på gräsmattan och under buskar och träd som sen kan tillgodose sig vattnet vid töväder.
Traditionellt sätt har fruktträden beskurits på vårvintern, efter den värsta frosten fram till blomning. Nu förtiden förespråkas JAS-beskärning. Alltså beskärning under Juli, Aug, Sept. Det finns för- och nackdelar med båda perioderna. Kom ihåg att stenfrukter (körsbär, plommon, persika) alltid beskärs på sensommaren.
Det är roligt att beskära men är man osäker på hur man gör bör man anlita någon. För att skapa vackra fruktträd behövs en långsiktig plan.
Alla lökväxter går att vinterförvara mörkt, torrt och svalt, som nere i källaren eller garaget. Klipp inte ned löken. När den blommat ut och blivit ful stoppar du undan dem för att de ska få vissna ned. När tjälen sen gått ur marken kan du klippa bort de bruna själkarna och gräva ned dem i rabatterna. Gräv ned löken dubbelt så djupt som löken är stor. Det kan vara bra att markera med en pinne var du grävt ned dem.
Det är nu det finns tid att fundera på kommande säsong; inventera lagren av frö och krukor. Planera sådderna genom att räkna bakåt och gör en kalender över när sådderna ska ned i jorden och när de ska krukas om samt planteras ut. Skaffa en bra vattenfast penna och skyltar att markera upp alltsamman med, man glömmer fort!
Sekatören är din bästa vän. Gör rent och lägg på fett på rörliga delar. Olja in detaljer i trä. Slipa upp sekatören, saxar och spadar. Städa och sortera bland trädgårdsredskapen så du hittar vad du söker nästa gång du behöver det.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna